PES 2014 versus FIFA 14

PES 2014 versus FIFA 14

In september begint niet alleen de Champions League, het is ook de maand waarin de twee belangrijkste voetbalgames verschijnen: PES 2014 (release 20 september) en FIFA 14 (release op 26 september). Met nog een paar weken te gaan voor beide in de winkels liggen, vinden wij het tijd voor een vergelijking. FIFA of PES: welke is beter?

Op de vorige generatie spelcomputers werd PES elk jaar uitgeroepen tot Koning Voetbal, maar sinds FIFA 09 is daar verandering in gekomen. Sindsdien is het telkens weer de vraag of PES eindelijk weer een nieuwe game weet te bouwen die FIFA van de troon weet te stoten.

Of het seizoen 2013-2014 het moment is voor die troonwisseling, bekijken we aan de hand van aspecten als graphicsfysieke duelsbalcontrole enzovoorts. Uiteindelijk mag jíj ons vertellen welke jij de beste vindt! Wij houden de score bij.

Nieuwe en oude graphics engines

Er is al veel gezegd en geschreven over Ignite, de nieuwe engine waar FIFA 14 op draait. Op de Gamescom 2013-beurs in Keulen zagen we deze kersverse grafische motor van dichtbij zijn werk doen. Het resultaat was mooi, heel mooi: spelers en animaties zagen er nog nooit zo echt uit. Er is echter één probleem: die engine gaan we niet te zien krijgen op de pc, Xbox 360 en PlayStation 3, maar alleen op de nieuwe generatie spelcomputers.

Dat betekent dat veel spelers FIFA 14 gewoon gaan spelen met de huidige engine. Dat ziet er prima uit, maar betekent weinig vooruitgang ten opzichte van het overigens al prima ogende FIFA 13.

PES 2014 doet het andersom. Op basis van de technische achterstand van vorige edities, wilde ontwikkelaar Konami PES 2014 een grote grafische stap laten maken.

Dat doet het met een nieuwe engine, met de naam Fluidity. Spelers en stadions zien er een stuk beter uit, op de huidige generatie spelcomputers en pc. PES 2014 komt namelijk níet naar de PlayStation 4 en Xbox One. Dat betekent dat je met je huidige console meer vooruitgang in PES dan in FIFA zal zien.

Doelpunt voor PES! FIFA 14 0 – PES 2014 1

Physics

Belangrijker dan het uiterlijk, is natuurlijk het voetbal zelf. Zowel Electronic Arts als Konami hebben daarom hard gewerkt om de physics van beide games weer een stuk realistischer te maken.

In zowel FIFA 14 als PES 2014 beweegt de bal natuurgetrouwer. Speel je FIFA 14, dan merk je hoe realistischer het leder over het veld rolt en reageert op hoe spelers ‘m raken. Nieuw is Pure Shot, waarmee je de bal op de millimeter goed kan plaatsen bij een schot.

PES 2014 loopt echter niet ver achter. Zo voelt de bal minder zwaar dan voorheen, lijken een paar rare effecten te zijn verdwenen en blijft de bal dichter bij de spelers tijdens het dribbelen, iets wat we ook terugzien in FIFA 14.

In beide games zien we verbeteringen van spelersanimaties. De overgang tussen verschillende animaties is een stuk vloeiender, waardoor voetballers realistischer bewegen, ook op hoge snelheid.

De grootste verschillen vinden in de impact engines. PES 2014 heeft nog last van de kinderziektes die FIFA 12 kende bij de introductie van de Player Impact Engine: spelers botsen spectaculair tegen elkaar op, maar heel realistischer is het niet. FIFA 14 is hier duidelijker winnaar.

FIFA 14 scoort en komt terug in de wedstrijd! FIFA 14 1 – PES 2014 1

Balcontrole

Jaar in jaar uit tweaken beide games hoe voetballers met de bal aan de voet over het veld dartelen. Wat is er veranderd dit jaar?

Aan de ene kant geeft PES 2014 je precisie aan de bal, bijvoorbeeld door je spelers te laten besturen met behulp van de triggers op je controller. Zo kleeft de bal werkelijk aan de voet van de speler.

Aan de andere kant is er FIFA 14, dat jou spelers tussen bal en tegenstanders laat gooien met protect the ball. Druk op de linkertrigger en je schermt de bal af, wat uiteraard goed van pas komt in de kleine ruimte en fysieke duels.

De stand blijft voorlopig gelijk: FIFA 14 1 – PES 2014 1

Strategie en tactiek

PES 2014 voert de nodige verbeteringen toe op tactisch gebied. Met de opnieuw opgebouwde editor zet je eenvoudig je spelers op de juiste plek en de nieuwe Strategy Indicator geeft je controle over wat spelers doen op bepaalde plekken op het veld.

FIFA 14 daarentegen introduceert weinig toevoegingen op dit gebied. Hoewel we weinig te klagen hebben over het tactische gedeelte van FIFA – dat nu toch al een paar jaar hetzelfde is gebleven – zou enige innovatie hier wel op zijn plaats zijn.

Goal na een tactische meesterzet van PES… FIFA 14 1 – PES 2014 2!

Veldspel

Als iets opvalt aan FIFA 14 op gameplay-gebied is het wel de nadruk die het legt op het middenveld. Daar spelen de duels zich af, terwijl aanvallers de ruimte induiken zodat jij ze vanaf de middellijn de diepte in kan sturen.

Voetbal in PES speelde zich altijd al af op het middenveld; de problemen lagen juist aan de zijkant. PES 2014 legt daarom meer dan voorheen de nadruk op voetbal via de vleugels. Opvallend is ook dat het tempo in PES wat laag ligt.

Wederom geen goals… gaat PES dit jaar winnen?

Spelmodi en extra features

Laten we maar met de deur in huis vallen: FIFA 14 wint gemakkelijk op dit gebied. De (mateloos populaire) FIFA Ultimate Team-modus is beter dan ooit én huisvest dit jaar ook nog eens een aantal legendarische voetballers – exclusief voor de Xbox overigens – uit het verleden, waaronder onze eigen Dennis Bergkamp bijvoorbeeld. Ook is FIFA koning op het gebied van licenties, waardoor je al je favoriete clubs, spelers en stadions terugvindt in de game.

PES 2014 stelt daar alleen de Champions League-licentie tegenover. Verder is het een klein drama met deze editie van Pro Evo. De game mist een hoop grote stadions en het kan niet eens regenen (!) in de game.

FIFA 14 maakt eenvoudig gelijk: FIFA 14 2 – PES 2014 2!

Dat is meteen de eindstand van deze wedstrijd!

De beslissing

Speel je voetbalgames, dan heb je ongetwijfeld een voorkeur voor Pro Evolution Soccer of FIFA. Heb je nog niet besloten, bedenk dan vooral welke aspecten van een voetbalgame je het belangrijkste vindt.

Wat ons betreft weten beide series zich te vernieuwen en kunnen we pas beslissen welke écht beter is wanneer we de nodige tijd in ons gamehok of thuis op de bank hebben doorgebracht met de games. Houd daarom Softonic.nl in de gaten voor de review van PES 2014 en FIFA 14!

Welke game speel jij dit seizoen: FIFA 14 of PES 2014?

Lees meer over het nieuwe voetbalseizoen:

Oorspronkelijk artikel geschreven door Maria Baeta.

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden